top of page
  • Foto van schrijverViviana Poort-Lerant

Kan ik me ook inschrijven voor een studie na 1 mei?

Voor veel aankomende studenten komt de inschrijf datum voor een hbo of wo studie voor het nieuwe studiejaar te vroeg. Tijdens je eindexamenjaar heb je al genoeg andere zaken aan je hoofd toch? Je SE-weken, je Profielwerkstuk (PWS), boeken lezen. Bovendien klinkt studeren dan nog heel ver weg.


En in de maand april ben je druk met je examentrainingen en wie weet een laatste open dag, meelopen of proefstuderen. En eigenlijk weet je nog steeds niet zeker welke studie je nu moet kiezen.


Liefst zou je nog wat extra tijd willen, om na je eindexamen nog eens goed over die studies en/of stad na te denken. En dan hoor en lees je dat 1 mei de absolute deadline is.


Na 1 mei inschrijven voor een studie kan wel


Deze datum is gekozen om de opleiding de kans te geven een "studiekeuzecheck" aan te kunnen bieden aan de toekomstige student. Een studiekeuzecheck is er om te kijken of de studie bij de aankomende student past. Zo'n check is niet vergelijkbaar met een numerus fixus toets, maar heeft er wel elementen van. Een opleiding kan je bijvoorbeeld vragen een motivatiebrief te schrijven, te gaan proefstuderen, een vragenlijst in te vullen of een gesprek met jou te hebben.


Op basis van deze studiekeuzecheck, ontvang je dan een advies van de opleiding. Deze kan positief, maar ook negatief zijn.


Als je je na 1 mei inschrijft, kan de opleiding zelf beslissen om je wel of niet toe te laten met een negatief advies. Met andere woorden, de opleiding kan je weigeren. Schrijf je je vóór 1 mei in en je vraagt zelf een studiekeuze check aan, dan mag je bij een negatief advies WEL starten met de opleiding. Overigens zijn er ook opleidingen die ook vóór 1 mei een studiekeuzecheck willen doen en deze check verplicht stellen voordat je mag starten. Dat is bijvoorbeeld zo bij farmaceutische wetenschappen aan de VU.


Je mag van studie switchen

Als je je bedenkt en je wilt nog van studie veranderen na 1 mei, dan kan dat. Je hebt dus na 1 mei nog de tijd om na te denken over jouw keuze. Meestal ligt de definitieve datum ergens in juni, soms iets later. De opleiding kan dat zelf vaststellen. Check dat dus goed bij de opleiding van jouw keuze.


Wat als je een negatief advies krijgt na een studiekeuzecheck?

Heb je de studiekeuzecheck gedaan en krijg je een negatief advies, die niet bindend is. Dan mag je wel gewoon starten met die studie. Maar bedenk je echter wel, waarom het een negatief advies is. Is de inhoud van de studie toch anders dan je verwacht had? Kijk er eens goed naar.


En als je na dit alles nog steeds niet weet welke studie je wilt gaan doen....overweeg dan eens een tussenjaar. In dat jaar kun je je dan uitgebreid oriënteren op een studie, nieuwe dingen leren, waardoor je je als persoon ook weer verder ontwikkelt. Want zomaar


met een studie starten en wel zien of het bevalt, is vrijwel nooit een goede optie. En uitvallen in je eerste studiejaar is niet prettig, het geeft je zelfvertrouwen en je motivatie meestal wel een deuk.


Nog hulp nodig bij het vinden van jouw best passende studie?

Plan dan een studiekeuze bootcamp® en in slechts 4 uur, stellen we een persoonlijke studie top 3-5 op, met concreet actieplan.


De tijd dringt, schrijf je in vóór 1 mei
Inschrijven voor je studie vóór 1 mei

27 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page