Voor veel aankomende studenten komt de inschrijfdatum voor een hbo- of wo-studie voor het nieuwe studiejaar te vroeg. Tijdens je eindexamenjaar heb je al genoeg andere zaken aan je hoofd: je SE-weken, je profielwerkstuk (PWS), boeken lezen. Bovendien lijkt studeren nog heel ver weg. In april ben je druk met je examentrainingen en wellicht een laatste open dag, meelopen of proefstuderen. En eigenlijk weet je nog steeds niet zeker welke studie je nu moet kiezen. Liefst zou je nog wat extra tijd willen om na je eindexamen goed over die studies en/of stad na te denken. En dan hoor en lees je dat 1 mei de absolute deadline is.
Waarom de inschrijfdatum van 1 mei belangrijk is
Doel van de studiekeuzecheck
Deze datum is gekozen om de opleiding de kans te geven een "studiekeuzecheck" aan te bieden aan de toekomstige student. Een studiekeuzecheck is er om te kijken of de studie bij jou als aankomende student past. Zo'n check is niet vergelijkbaar met een numerus fixus toets, maar heeft er wel elementen van. Een opleiding kan je bijvoorbeeld vragen een motivatiebrief te schrijven, te gaan proefstuderen, een vragenlijst in te vullen of een gesprek met jou te hebben. Op basis van deze studiekeuzecheck ontvang je dan een advies van de opleiding. Dit advies kan positief, maar ook negatief zijn.
Wat te doen als je na 1 mei wilt inschrijven
Mogelijkheden na de deadline
Als je je na 1 mei inschrijft, kan de opleiding zelf beslissen om je wel of niet toe te laten met een negatief advies. Met andere woorden, de opleiding kan je weigeren. Schrijf je je vóór 1 mei in en vraag je zelf een studiekeuzecheck aan, dan mag je bij een negatief advies WEL starten met de opleiding. Overigens zijn er ook opleidingen die ook vóór 1 mei een studiekeuzecheck willen doen en deze check verplicht stellen voordat je mag starten. Dat is bijvoorbeeld zo bij farmaceutische wetenschappen aan de VU. Het is dus belangrijk om de specifieke eisen van jouw gewenste opleiding te checken.
Wat te doen bij een negatief advies
Opties en overwegingen
Heb je de studiekeuzecheck gedaan en krijg je een negatief advies, dan is dit advies niet bindend (in het geval je je vóór 1 mei had ingeschreven). Je mag wel gewoon starten met die studie. Maar bedenk je echter wel waarom het een negatief advies is. Is de inhoud van de studie toch anders dan je verwacht had? Kijk er eens goed naar en overweeg of het de moeite waard is om met deze studie te beginnen of dat je beter een andere keuze kunt maken.
Studie switchen na 1 mei
Flexibiliteit en deadlines
Als je je bedenkt en je wilt nog van studie veranderen na 1 mei, dan kan dat. Je hebt dus na 1 mei nog de tijd om na te denken over jouw keuze. Meestal ligt de definitieve datum ergens in juni, soms iets later. De opleiding kan dat zelf vaststellen. Check dat dus goed bij de opleiding van jouw keuze. Flexibiliteit na de deadline kan je de mogelijkheid geven om een beter geïnformeerde keuze te maken.
Tussenjaar overwegen
Voordelen van een tussenjaar
En als je na dit alles nog steeds niet weet welke studie je wilt gaan doen, overweeg dan eens een tussenjaar. In dat jaar kun je je dan uitgebreid oriënteren op een studie, nieuwe dingen leren en jezelf als persoon verder ontwikkelen. Het nemen van een tussenjaar kan je de tijd geven om beter inzicht te krijgen in je interesses en welke studie het beste bij je past. Zomaar met een studie starten en wel zien of het bevalt, is vrijwel nooit een goede optie. Uitvallen in je eerste studiejaar is niet prettig en kan je zelfvertrouwen en motivatie een deuk geven.
Hulp bij het vinden van de juiste studie
Heb je nog hulp nodig bij het vinden van de voor jou best passende studie? Plan dan een studiekeuze bootcamp® en in slechts 4 uur stellen we een persoonlijke studie top 3-5 op, met een concreet studiekeuze actieplan. Dit kan je helpen om de beste keuze te maken en goed voorbereid aan je studie te beginnen.
Bel/app of mail mij op 0650690304 of viviana@kies-advies.nl
Inschrijven Studiekeuze Bootcamp®