top of page
  • Foto van schrijverViviana Poort-Lerant

Studiekeuze maken, 7 tips om tot de juiste keuze te komen

Bijgewerkt op: 29 sep. 2023


Gaat jouw zoon/dochter volgend jaar naar het eindexamenjaar? Vraag je je af, hoe maak je nu de juiste studiekeuze en waar moet je eigenlijk beginnen? En ook wanneer moet ik er aan beginnen.


Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende studies. Soms hebben studies dezelfde naam, maar zijn ze inhoudelijk toch echt heel verschillend. Een studie kan volledig in het Engels gegeven worden, of de voertaal is in het Nederlands. Een zelfde studie wordt soms aangevlogen vanuit een technische hoek en bij een andere instelling juist weer vanuit de medische hoek. Bestaat de studie uit veel praktisch onderwijs, in projectgroepen of juist weer meer uit hoorcolleges. Belangrijk voor jezelf is dan ook om uit te zoeken wat je wilt. Maak daarbij ook onderscheid in de mate van belangrijkheid van bepaalde aspecten. Wil je graag bij de best aangeschreven opleiding starten, kies je voor een stad dichtbij huis, zodat je nog even thuis kunt blijven wonen of vind je bijvoorbeeld een leuke studentenstad met verenigingen belangrijk?


Wat te doen om een juiste studiekeuze te kunnen maken:1) Begin op tijd

De meeste MBO, HBO en Universiteiten organiseren 2 tot 3 keer per jaar een open dag. In het najaar en rond januari/februari/maart. Daarna kun je je inschrijven voor meeloopdagen en proefstuderen. Bedenk dat als jouw studie een numerus fixus betreft, dat je je al vóór 15 januari dient in te schrijven.


2) Begin bij het begin

Om tot een goede en passende studiekeuze te komen is het van belang om bij het begin te beginnen. En dat is, ken je zelf. Wie ben jij? Waar krijg jij energie van en waarvan niet? Wat gaat je goed af en waar heb je moeite mee? Alleen als je een goed beeld hebt van wie je bent, kun je pas de volgende stap zetten. Welke taken gaan je goed af en hoe pak je dat aan.


Hierna kun je pas gaan kijken naar welke studies daar goed bij passen en kun je ze beoordelen. Waarna je als laatste je ideale studie kunt gaan kiezen.


3) Leer jezelf steeds beter kennen

Als je weet wie je bent en wat jou motiveert, kun je nagaan wat je kan. Welke vakken gaan je goed af, welke minder en welke helemaal niet. Zitten er vakken bij die je moeilijk vindt, maar wel de moeite waard om je best voor te doen? En wat spreekt jou helemaal niet aan en waarom niet?


4) Plan je studie oriëntatie

Maak tijd vrij in je agenda om aandacht te besteden aan en je te oriënteren op diverse studies. Het is immers een keuze die de rest van je leven verder gaat bepalen.

Online is er al veel te vinden, denk aan vragen als:

  • Waar kun je een gewenste studie doen?

  • Welke vakken krijg ik in mijn eerste jaar?

  • Welke competenties horen er bij een studie?

  • In welke vakgebieden kun je terecht komen met een studie?

  • Geldt er een numerus fixus en/of toelating voor deze studie?


5) Ervaar je studie top 5

Als je alle info online gelezen hebt, kun je gericht gaan kijken welke studies het beste bij je passen en aan welke mbo, hogeschool of universiteit jij deze studie het beste kunt gaan studeren. Ervaringen opdoen met je studie zijn super belangrijk! Bezoek daarom open dagen en praat met studenten over hun studie.


6) Wie doet het werk dat jij wilt

Ga in gesprek met mensen die je kent, bijvoorbeeld via je ouders of via ouders van vrienden. Wat houdt hun werk in, hoe ziet hun dag/week er uit. Hoe belangrijk was hun studie om dit werk te kunnen doen? Kijk ook naar kansen op de arbeidsmarkt, hoe snel vinden studenten een baan na het afstuderen? Schroom niet om mensen hiernaar te vragen. De ervaring leert dat iedereen graag verteld over wat ze doen.


7) Vraag hulp

Uit onderzoek blijkt dat veel jongeren het maken van hun studiekeuze uitstellen. Ze steken hun ‘kop in het zand’ en vertonen daarmee vluchtgedrag. Dat is jammer want het lost niks op. Wees slimmer en vraag hulp! Bijvoorbeeld aan je ouders, mentor of decaan. Je hoeft dit niet alleen te doen.


Kom je er dan nog niet uit of wil je concrete hulp? Plan een studiekeuze bootcamp® bij mij. In één dagdeel help ik je aan meer zelfinzicht, een persoonlijke Studie Top 5 en een concreet actieplan.


Bel 06 - 50 690 304 of direct inschrijven
165 weergaven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page