top of page
 • Foto van schrijverViviana Poort-Lerant

Wat financieel verandert als je gaat studeren

En dan heb je eindelijk een studiekeuze gemaakt, je ingeschreven voor een MBO. HBO of WO opleiding en maak je plannen voor komend school/studiejaar.

Maar wat verandert er eigenlijk allemaal financieel als je gaat studeren? Wat kost het om te studeren? Hoe regel je je studiefinanciering? Hoeveel betaal je gemiddeld voor een studentenkamer? En wat gaat er veranderen in ons huidige leenstelsel? Het is fijn hier goed op voorbereid te zijn. Als je weet waar je aan toe bent, voorkomt dit verrassingen en kun je je helemaal focussen op je nieuwe studie. Een informatief webinar (kijktijd ca één uur) over ‘studeren en geld’ vind je hier. WAT KOST STUDEREN EN WAT VERANDERT ER FINANCIEEL ALS JE GAAT STUDEREN? Als je gaat studeren is er een verschil in je kosten als je thuis blijft wonen of op kamers gaat. Voor een uitwonende student zijn de maandelijkse kosten op basis van gegevens van het Nibud gemiddeld ca. € 1.050.

Denk aan de kosten voor:

 • collegegeld, studieboeken en andere studie-gerelateerde uitgaven

 • huur voor je kamer, energiekosten en internet

 • verzekeringen, zoals je zorgverzekering of inboedelverzekering als je op kamers gaat

 • kosten voor je mobiele telefoon

 • de boodschappen

 • vervoer naast je OV-kaart

 • ontspanning, uitgaan en sport

 • kleding, schoenen e.d.

Uiteraard kunnen deze kosten per persoon verschillen, afhankelijk van de kosten voor je kamer, of je meer of minder uitgaat, lid bent van sportverenigingen, etc. Bereken dus voor jouw persoonlijke situatie wat jouw reële kosten zijn en kijk eventueel waar je op kunt bezuinigen als je kosten (te) hoog uitvallen en je weet wat er financieel verandert als je gaat studeren.

HOE ZIT HET MET JE COLLEGEGELD? Het collegegeld voor HBO en WO opleidingen die door de overheid bekostigd worden, het zogeheten wettelijke collegegeld, is voor het studiejaar 2023-2024 € 2.314*. Studenten die voor het eerst beginnen met studeren in het hoger onderwijs hebben 1 jaar recht op halvering van dit collegegeld. Het kan zijn dat je niet voldoet aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor het wettelijke collegegeld, bijvoorbeeld wanneer je na het afronden van een bachelor opleiding nog een bachelor wil gaan volgen. In dat geval betaal je het instellingscollegegeld wat meestal hoger ligt. Ook voor particuliere opleidingen geldt het instellingscollegegeld. Wanneer je studiefinanciering ontvangt, kun je aanvullend lenen bij DUO om je collegegeld te betalen. Dit wordt het ‘collegegeldkrediet’ genoemd. De hoogte van het collegegeldkrediet is afhankelijk van het soort collegegeld dat je betaalt. Je vindt hier meer informatie over op de site van DUO

Zo ben je beter op de hoogte wat er financieel verandert als je gaat studeren. Wanneer je met een MBO opleiding start betaal je lesgeld wanneer je op 1 augustus voor aanvang van het studiejaar 18 jaar bent. Dit is voor het komende schooljaar waarschijnlijk € 608 per half jaar.

WAT KOST EEN STUDENTEN KAMER? De kosten van een kamer zijn voor veel studenten een flinke hap uit het maandelijkse budget. De gemiddelde kosten voor een kamer in Nederland is ca. € 426, maar verschillen sterk per stad. In veel steden is er een tekort aan woonruimte voor studenten en dit zie je in de prijs terug. Zo zijn kamers in Enschede, Delft of Wageningen een stuk minder duur dan in Den Haag, Amsterdam of Haarlem. En verschilt het ook hoeveel m2 je krijgt voor hetzelfde huurbedrag. Misschien is het een optie in het begin een wat hogere huur te accepteren zodat je in ieder geval een kamer hebt en kun je vandaar uit, afhankelijk van jouw wensen, op zoek naar een goedkopere of grotere kamer.

WAT ZIJN JE INKOMSTEN? Gelukkig staan er tegenover deze kosten ook inkomsten waar je recht op hebt als student. Deze zijn onder te verdelen in:

 • studiefinanciering in de vorm van een lening: als Nederlandse student heb je recht op studiefinanciering in de vorm van een lening. Je kunt maximaal € 1071,14 per maand lenen. Als je recht hebt op een aanvullende beurs gaat dit bedrag hiervan af. Omdat je dit bedrag na je studie moet terugbetalen (met rente binnen een termijn van 35 jaar) is het belangrijk te bepalen hoeveel je echt nodig hebt. Hoe minder je leent hoe minder je na afloop hoeft terug te betalen. Je kunt het bedrag flexibel aanpassen, dus kijk hoe je hier zo goed mogelijk invulling aan geeft voor jouw persoonlijke situatie.

 • aanvullende beurs: dit is een gift waar je afhankelijk van het inkomen van je ouders of andere studerende broers of zussen recht op kan hebben. Vraag deze altijd aan ook als je twijfelt of je hier recht op hebt; je hoeft dit bedrag niet terug te betalen**

 • collegegeldkrediet: de hoeveelheid die je mag lenen hangt af van het soort collegegeld dat je betaalt. Als je wettelijk collegegeld betaalt, kun je maandelijks 1/12 van je collegegeld lenen. Betaal je instellingscollegegeld, dan kun je meer lenen.

 • OV kaart: iedere student op het MBO, HBO of WO heeft recht op een OV-kaart gedurende 5 tot 7 jaar afhankelijk van je studie; je kiest of je hier doordeweeks of in het weekend gebruik van wil maken. Het is een gift mits je je diploma binnen 10 jaar haalt.

Denk eraan je studiefinanciering en studenten-reisproduct op tijd aan te vragen als je start met studeren. Het liefst minimaal 8 weken voor aanvang van je studie! Daarnaast kun je zorgtoeslag aanvragen en kom je soms in aanmerking voor huurtoeslag als je een eigen voordeur en voorzieningen hebt op je studentenkamer. Wellicht dat ook je ouders of verzorgers je financieel kunnen ondersteunen. Door bepaalde kosten voor hun rekening te nemen, een maandelijkse bijdrage te geven of te ondersteunen op momenten dat je het even nodig hebt. Bijvoorbeeld als je tijdens een stageperiode even minder kunt werken naast je studie. Bespreek deze ouderbijdrage samen, ook als het niet mogelijk is te ondersteunen. Vanuit deze duidelijkheid kunnen jullie samen het financiële plaatje compleet maken.

Veel studenten werken naast hun studie om in hun inkomsten te voorzien. Gemiddeld verdienen studenten ongeveer €400 per maand met een bijbaan. Of dit voor jou haalbaar is mede afhankelijk van de tijd die je hebt naast je studie. Misschien kun je een baan vinden die alvast bijdraagt aan relevante werkervaring in lijn met je studie.

TOEKOMSTIGE WIJZIGINGEN IN HET HUIDIGE LEENSTELSEL Het huidige leenstelsel gaat in de komende tijd veranderen. De basisbeurs, die in 2015 is afgeschaft, komt weer terug. Startende studenten ontvangen dan met ingang van het schooljaar 2023-2024 weer een basisbeurs.

Meer informatie over hoe het nu precies zit met de herinvoering vind je hier. Studenten die in de jaren onder het leenstelsel geen gebruik konden maken van een basisbeurs krijgen een compensatie. Hogescholen en universiteiten merken dat het aantal inschrijvingen van studenten lager is dan voorgaande jaren. Mogelijk overwegen meer jongeren om een tussenjaar te nemen, zodat ze starten in het jaar dat de basisbeurs terug is. Zie hierover ook dit blog voor meer informatie over de afwegingen over een Tussenjaar, wel of niet doen?

JE STUDIESCHULD EN VERDIENSTEN NA JE STUDIE Na je afstuderen start je na een aanloopfase van ca. 2 jaar met het terugbetalen van je studieschuld. Op de site van DUO vind je een rekenhulp om op dat moment te bepalen hoe jouw maandelijkse terugbetaling eruit ziet. Je studieschuld staat niet geregistreerd bij de BKR. Maar heeft daarentegen wel invloed op een eventuele hypotheek. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over het bedrag dat je nodig hebt tijdens je studie en te kijken naar je aflossingsmogelijkheden als je na je studie gaat werken. Maar zie je studieschuld ook als een investering die je hebt gedaan in je toekomst! Een investering waar de overheid of eigenlijk de samenleving ook financieel aan heeft bijgedragen onder andere door het subsidiëren van het onderwijs. Zoals jij zelf, als je werkt ook gaat doen voor de nieuwe generatie. Ben je nieuwsgierig wat je baankansen en salarisperspectief zijn na je studie, kijk dan op hier.

VOOR MEER INFORMATIE: Bovenstaande geeft slechts een korte beschrijving over wat er financieel verandert als je gaat studeren en alles wat met geld en studeren te maken heeft. Voor alle actuele informatie of uitzonderingssituaties kun je ondermeer terecht op de site van DUO of een van de andere onderstaande linkjes: algemeen: https://www.nibud.nl/consumenten/wat-kost-studeren/ https://www.hbostart.nl/studentenkamers/huurpijs-studentenkamer/ https://www.wijzeringeldzaken.nl/studeren/ https://www.duo.nl/particulier/studiefinanciering/ https://www.duo.nl/particulier/ov-en-reizen/

MBO

*in de afgelopen 2 studiejaren was het collegegeld als gevolg van Corona gehalveerd ** wanneer je je studie binnen 10 jaar haalt
110 weergaven

Commentaires


bottom of page