top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverViviana Poort-Lerant

Stoppen met je studie? Doe dat dan voor 1 februari!

Bijgewerkt op: 29 sep. 2023


1 op de 3 studenten stopt

1 op de 3 studenten stopt met zijn of haar studie. Je had het zo graag anders gezien voor je kind. Jullie zijn samen naar open dagen geweest, hebben gesproken met anderen die de studie doen en toch valt de studie tegen. Of heb je dat helemaal niet gedaan en wist je studiekiezer zeker wat hij of zij wilde studeren.

Het gaat niet zo goed, de twijfel slaat toe, gaat je kind:

  • Stoppen en volgend jaar een andere studie volgen

  • Harder werken om het wel te halen

Kosten studie

Weet dat de kosten van studeren aanzienlijk zijn, we hebben het over zo’n € 1200,- per maand voor een uitwonende student (bron: Nibud). Dus een goede keuze maken is belangrijk.

Als je kind wil stoppen dan is het goed om dit voor 1 februari te doen. Er bestaat namelijk zoiets als de 1 februari regeling:

Krijg je voor het eerst studiefinanciering voor hbo of universiteit en stop je in je eerste jaar met je studie? En zet je vóór 1 februari je studiefinanciering stop, dan worden je studentenreisproduct en aanvullende beurs automatisch een gift. Er is wel een voorwaarde: je mag in hetzelfde studiejaar geen studiefinanciering meer aanvragen voor een andere opleiding aan het hbo of universiteit. (bron: studiekeuze123)


Wat is de reden van het stoppen?

En wat dan? Welke studie past dan wel bij je kind. Hoe pakken jullie dat aan om daarachter te komen. Het is best lastig om de vinger te leggen op waarom het niet lukte. Afgelopen jaar zag ik meerdere jongeren in een studiekeuze bootcamp® die stopten met hun studie. Sommige zelfs 2x, of al na 6 weken, een andere overwoog na bijna 1,5 jaar gevorderd te zijn met haar studie alsnog te stoppen.

Is er te weinig of juist te veel structuur? Word je aan het handje genomen of is er veel vrijheid en past dat wel bij jou? Of ben je meer iemand die van samenwerken houdt en moet je in jouw studie juist veel zelf en alleen doen?

Heeft jouw kind behoefte aan structuur en hebben jullie daar op gelet bij het oriënteren op de juiste opleiding? Wist je studiekiezer echt wat de opleiding inhield?

Wat de reden ook is goed voorbereid de keuze voor de volgende studie maken is belangrijk, zowel voor het zelfvertrouwen als je portemonnee.


Hulp nodig bij het kiezen van een passende studie?

Voor alle studenten die twijfelen of al gestopt zijn bied ik een studiekeuze bootcamp® aan. Tijdens een slechts 4 uur durende sessie duik ik samen met de student, aan de hand van een gedragsassessment, in wat hen motiveert.


Jezelf kennen is de eerste stap naar persoonlijk succes. Studenten komen gedurende hun studietijd voor veel vragen te staan. Inzicht in zichzelf helpt de student om bewuster keuzes te maken, uitgaande van eigen talenten, drijfveren en passies in plaats van externe factoren.

Dit resulteert in een positief zelfbeeld, verantwoordelijkheid voor eigen leer- en werkprestaties en groei naar zelfreflectie en zelfbewustzijn.

Met mijn brede kennis van de arbeidsmarkt, kan ik studenten inzicht bieden in wat voor mogelijkheden er zijn zowel voor een studiekeuze als daarna. Na de bootcamp heeft je studiekiezer een persoonlijke studie Top 5 in handen en een concreet actieplan om nu wél de goede keuze te maken.


Heb je nog vragen? Je kunt me altijd bellen, mailen of appen.
64 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page