top of page
  • Foto van schrijverViviana Poort-Lerant

De 12 meest herkenbare verschillen tussen HBO en WO

Bijgewerkt op: 29 sep. 2023

Steeds vaker wordt mij gevraagd door jongeren wat nu precies het verschil is tussen een opleiding op HBO en Universiteit. Van VWO leerlingen wordt meestal verwacht (door hun ouders en/of hun omgeving of van zichzelf) dat ze voor een universitaire studie kiezen. Maar denk niet gelijk dat een HBO minder is dan het WO. Kijk eens naar de verschillen in manieren van lesgeven, wat er van je verwacht wordt en wat je er later mee kan. Over het algemeen is het beroep wat je na het HBO kunt doen duidelijker dan na WO. Na WO kun je meestal nog allerlei kanten op, waaronder als onderzoeker.


Ook HAVO leerlingen denken er vaker over na eerst een jaar HBO te doen (propedeuse) en dan door te stromen naar de universiteit. Onderzoek van te voren goed of het passend en haalbaar voor je is.


Hieronder zet ik de verschillen op een rijtje (Bron: studiekeuze123.nl)
Het beste beeld van een voor jou passende studie en niveau krijg je uiteindelijk door open dagen te bezoeken, meeloopdagen te ervaren en te gaan proefstuderen. Je krijgt dan een kijkje in de manier van lesgeven en kunt goed de sfeer proeven.


Zowel na een HBO bachelor als WO bachelor kun je voor een WO Master studie kiezen.

In sommige gevallen, moet je een toelating doen, in de vorm van een schakeltraject of premaster. Ook bestaan er steeds meer HBO Master opleidingen. Die worden veelal naast het werk gedaan. Een WO master kan een vervolg zijn op de Bachelor die je behaald hebt, maar kan ook in een andere richting liggen of in het buitenland bijvoorbeeld.


Heb je nog wat hulp nodig bij het maken van je studiekeuze? Neem dan eens contact met mij op voor meer informatie of kijk eens naar mijn werkwijze bij een studiekeuze bootcamp®. In slechts 4 uur tijd werk ik samen met jou aan meer zelfinzicht en stellen we een persoonlijke studie top 5 op met concreet actieplan, waarin alle open dagen van de studies van jouw keuze worden meegenomen, HBO en/of WO.
126 weergaven

Commentaires


bottom of page