top of page
 • Foto van schrijverViviana Poort-Lerant

Ontdek de minst populaire studentensteden in Nederland

De 5 minst populaire studentensteden

Bij mij aan tafel hebben jongeren in de meeste gevallen al wel een idee naar welke stad ze zouden willen als ze gaan studeren. En hoewel ik me ook kan voorstellen dat de regio waar je nu woont van invloed kan zijn op je keuze, merk ik vooral dat er studentensteden zijn die als minder aantrekkelijk bestempeld worden. Terecht of niet? Ik ben er maar eens ingedoken, want zo zonde om een studentenstad af te schieten zonder dat je het zelf eerst eens ontdekt hebt.


Deze 5 minst populaire studentensteden blijken zeer zeker ook de moeite waard om eens te verkennen. In dit blog duik ik dieper in op steden als Wageningen, Tilburg, Eindhoven, Enschede en Leeuwarden. Ik ben bij bekenden te rade gegaan, oud-studenten, maar ook jongeren die er nu studeren. Ontdek de verborgen parels en unieke aspecten die deze steden te bieden hebben!


1. Wageningen: bruisend door het actieve verenigingsleven en hypermoderne campus

Wageningen staat van oudsher bekend om zijn agrarische universiteit, maar er is meer te ontdekken dan alleen landbouw. De prachtige natuur, gezellige restaurants en levendige studentensfeer maken Wageningen een aantrekkelijke bestemming voor studenten.


Leuke aspecten van Wageningen, de weergave van oud-studenten:

Wageningen heeft allereerst een ultramoderne campus, ziet er echt fantastisch uit, behoorlijk groen en geeft een goede vibe. Daarnaast moet je het in Wageningen vooral hebben van het bloeiende studenten verenigingsleven. Doordat Wageningen een kleine stad is en er niet heel veel uitgaansgelegenheden zijn in het centrum vind je de gezelligheid daarom des te meer bij de diverse actieve studentenverenigingen.


Daarbij heeft Wageningen een prachtige natuur, de uiterwaarden zijn een fantastische plek om samen met je vrienden te wandelen, picknicken, BBQen, met een kampvuurtje of zwemmen aan de Rijn in de zomer.


Plekjes om naar toe te gaan in de stad:Onder de Linden, je waant je echt in het buitenland (beetje prijziger), Café De Zaaijer of Eetcafé H41.


Universiteit Wageningen

Deze bruisende gemeenschap is de thuisbasis van een van de meest gerespecteerde universiteiten van Nederland - de Wageningen University & Research.


Laat je niet misleiden door de bescheiden omvang van deze universiteit (er zijn ongeveer 21 bachelor studies te vinden), want achter de rustige gevels schuilt een wereld van innovatie en excellentie.


De universiteit staat bekend om de volgende punten:


 1. Duurzaamste universiteit ter wereld

 2. Beste universiteit van Nederland

 3. #64 Beste universiteit ter wereld

 4. 7 gouden medailles EW beste universiteit


De kleinschaligheid van de universiteit creëert een unieke leeromgeving waar studenten nauwe banden kunnen smeden met docenten en onderzoekers, waar persoonlijke aandacht en betrokkenheid de norm zijn.


Maar het is niet alleen de grootte die Wageningen zijn charme geeft. De kwaliteit van het onderwijs en onderzoek is van wereldklasse, waardoor studenten hier de kans krijgen om te leren van en samen te werken met enkele van de meest vooraanstaande experts op hun vakgebied.


Wat Wageningen verder onderscheidt, is zijn internationale karakter. Met studenten en medewerkers van over de hele wereld is de campus een smeltkroes van culturen, ideeën en perspectieven. Dit geeft niet alleen een verrijkende academische ervaring, maar ook de mogelijkheid om vriendschappen te sluiten die een leven lang meegaan en om een wereldwijd netwerk op te bouwen.


Dus, of je nu geïnteresseerd bent in landbouwwetenschappen, biomedische studies, milieu en/of duurzaamheid, voeding of algemener economie of bedrijfswetenschappen, Wageningen biedt een inspirerende omgeving waar je niet alleen kunt studeren, maar waar je ook kunt groeien, bloeien en je passie kunt ontdekken. 


2 Tilburg: Verrassend veelzijdig

Tilburg wordt vaak onderschat, maar deze stad is verrassend veelzijdig. In het compacte en bruisende centrum is er altijd wat te doen. Hoewel het niet de allermooiste stad is, is er wel een supergoede sfeer. Kroegen, festivals, musea, sportfaciliteiten en talloze evenementen zorgen ervoor dat je je niet hoeft te vervelen.


Check deze site voor leuke activiteiten en feestjes voor de student in Tilburg.


Tilburg, een stad doordrenkt van geschiedenis en bruisende energie, onderscheidt zich als een unieke studentenstad door zijn perfecte balans tussen traditie en moderniteit.


Wat Tilburg echt uniek maakt, is zijn sterke gemeenschapsgevoel en levendige cultuur. De stad staat bekend om zijn gezellige Brabantse gastvrijheid, waarbij studenten snel worden opgenomen in de lokale gemeenschap. Bovendien biedt Tilburg een bloeiende kunst- en cultuurscene, met talloze evenementen, festivals en exposities die studenten inspireren en stimuleren.


Als je naar het Centrum gaat, moet je naar de Heuvel of het Piusplein. Op maandag kun je naar Live, op woensdag naar Polly en wat ook leuk is voor alle andere dagen: Studio. Zoek je een leuk café, check dan eens de Boekanier aan de Stadhuisstraat.


Tilburg is ook een stad die voorop loopt op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Met initiatieven zoals de Spoorzone, een voormalig industrieel gebied dat is omgetoverd tot een bruisend centrum voor creativiteit en ondernemerschap, biedt de stad volop kansen voor studenten om betrokken te raken bij duurzame ontwikkeling en sociale innovatie.


Een superleuke lunchroom in de Spoorzone is bijvoorbeeld: Smeer 'm


Universiteit Tilburg

Als thuisbasis van de oudste algemene universiteit van Nederland, Tilburg University, biedt de stad een academische omgeving die doordrenkt is van rijke kennis en innovatie. Studenten worden hier uitgedaagd om grenzen te verleggen en bij te dragen aan baanbrekend onderzoek in diverse disciplines.


Zelf promoot de universiteit zich als universiteit voor verantwoordelijke en ondernemende denkers. Waarbij je je niet alleen wetenschappelijk ontwikkelt maar er ook veel aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling is.


Kortom, Tilburg is niet zomaar een studentenstad; het is een plek waar traditie en vooruitgang samenkomen, waar academische excellentie wordt gecombineerd met een levendige gemeenschap en waar studenten worden aangemoedigd om te groeien, te innoveren en te bloeien.


3 Eindhoven: Innovatie en gezelligheid

Eindhoven staat bekend als de stad van technologie en innovatie, maar biedt ook een gezellige sfeer voor studenten. Met hippe winkels, moderne architectuur en bruisende uitgaansgelegenheden is Eindhoven een stad die je niet mag missen.


Als de lichtstad van Nederland straalt Eindhoven niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk met haar levendige studentensfeer. Gelegen in het hart van de technologische regio Brainport Eindhoven, biedt deze stad een unieke mix van academische excellentie en een bruisend sociaal leven.


Ontdek Eindhoven anders. Een tip die ik kreeg voor als ik in Eindhoven kom is dat ik absoluut eens naar ZwartWit koffie zou moeten gaan, een trendy café in Australische stijl waar je echt persoonlijk benaderd wordt.


Een paar kroegjes en restaurantjes in Eindhoven waar je als student absoluut naartoe moet:

 1. Café Altstadt: Dit iconische café in het centrum van Eindhoven staat bekend om zijn levendige sfeer, live muziekoptredens en diverse bierselecties. Het is een geweldige plek om te genieten van een drankje en van goede muziek samen met je vrienden.

 2. De Bierprofessor: Een gezellige kroeg met een indrukwekkende selectie aan speciaalbieren. De Bierprofessor is geliefd onder studenten vanwege de ontspannen sfeer en de mogelijkheid om nieuwe bieren te ontdekken.

 3. Café Costa: Gelegen aan het bruisende Stratumseind, biedt Café Costa een levendige ambiance en een breed scala aan drankjes. Het is een populaire ontmoetingsplek voor studenten, vooral in de avonduren. Een echt feestcafé.

 4. Restaurant en Café Publiek: Brabantse gastvrijheid en gezelligheid, dat tref je hier. Je kunt hier zowel ontbijten, lunchen als dineren. Borrel, kan ook. Altijd wat te doen.

 5. The Happiness Café: Voor gezonde en vegetarische opties is The Happiness Café een geweldige keuze. Ze serveren heerlijke smoothies, salades en veganistische gerechten in een ontspannen omgeving.

Deze kroegen en restaurantjes zijn slechts een greep uit het diverse aanbod dat Eindhoven te bieden heeft. Of je nu op zoek bent naar een plek om te ontspannen na college of een leuke avond uit met vrienden, er is voor elk wat wils in deze bruisende stad. Denk ook aan concerten in het Philipsstadion, of een voetbalwedstrijd van PSV.


Technische Universiteit Eindhoven

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is een ware parel in het hart van de stad, en haar unieke kenmerken maken haar een uitzonderlijke plek voor studenten om te studeren en te groeien. Hier zijn een paar aspecten die de TU/e zo speciaal maken:

 1. Focus op technologie en engineering: Als een van de meest vooraanstaande technische universiteiten ter wereld, legt de TU/e een sterke nadruk op technologie en engineering in al haar facetten. Studenten hebben toegang tot cutting-edge onderzoeksfaciliteiten en worden ondergedompeld in een omgeving die hen stimuleert om innovatieve oplossingen te bedenken voor de uitdagingen van de moderne wereld.

 2. Sterke banden met het bedrijfsleven: De TU/e heeft nauwe banden met de bedrijven in de regio Brainport Eindhoven, waardoor studenten talloze mogelijkheden hebben voor stages, afstudeerprojecten en samenwerkingen met toonaangevende technologiebedrijven. Dit biedt studenten waardevolle praktijkervaring en opent deuren naar toekomstige carrièremogelijkheden.

 3. Interdisciplinaire benadering: De universiteit moedigt een interdisciplinaire aanpak aan, waarbij studenten worden aangemoedigd om over disciplinaire grenzen heen te kijken en samen te werken aan complexe vraagstukken. Dit stimuleert creatief denken en helpt studenten om holistische oplossingen te ontwikkelen voor de uitdagingen van de 21e eeuw.

 4. Internationale gemeenschap: De TU/e trekt studenten en onderzoekers van over de hele wereld aan, wat zorgt voor een levendige en diverse gemeenschap op de campus. Deze internationale omgeving biedt studenten de kans om nieuwe culturen te ontdekken, internationale vriendschappen te sluiten en hun wereldbeeld te verbreden.


Al met al biedt de Technische Universiteit Eindhoven een stimulerende en inspirerende omgeving waar studenten worden uitgedaagd om hun volledige potentieel te bereiken en bij te dragen aan de wereld van morgen.


Eindhoven staat wereldwijd bekend om haar indrukwekkende bijdragen aan technologische vooruitgang, met iconische bedrijven zoals Philips en ASML (om de hoek in Veldhoven) die hier hun thuis hebben. Deze innovatieve omgeving zorgt voor een inspirerende atmosfeer voor studenten, waar ze worden aangemoedigd om hun grenzen te verleggen en de toekomst vorm te geven.


Bovendien zijn de kosten voor levensonderhoud hier redelijk, waardoor het een betaalbare stad is om in te wonen voor studenten.


Kortom, Eindhoven is niet alleen een stad van licht, technologie en sport, maar ook van avontuur, ontdekking en gezelligheid. Stap binnen en laat je verrassen door alles wat deze levendige studentenstad te bieden heeft!


4 Enschede: Stad van technologie en cultuur

Enschede combineert technologie met cultuur op een unieke manier. Met een bruisend centrum, innovatieve bedrijven en culturele evenementen is Enschede een stad vol verrassingen voor studenten.


Enschede staat bekend als een bruisende studentenstad met een unieke mix van gezelligheid, innovatie en natuur. Als onderdeel van de zogenaamde Twentse steden, biedt Enschede een levendige sfeer die perfect past bij het studentenleven.


Kenmerken die Enschede aantrekkelijk maken voor studenten:

 1. Gezellige sfeer: Enschede heeft een gezellig stadscentrum met tal van cafés, restaurants en terrassen waar studenten kunnen samenkomen, ontspannen en genieten van het sociale leven.

 2. Betaalbaarheid: De kosten van levensonderhoud in Enschede zijn over het algemeen lager dan in grote steden, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor studenten met een beperkt budget.

 3. Studentvriendelijke voorzieningen: De stad is goed uitgerust met voorzieningen die gericht zijn op studenten, zoals betaalbare huisvesting, goede openbaar vervoersverbindingen en fietsvriendelijke infrastructuur.

 4. Cultureel aanbod: Enschede heeft een levendige culturele scene met theaters, bioscopen, muziekpodia en kunstgalerijen die regelmatig evenementen en voorstellingen organiseren die aantrekkelijk zijn voor studenten.

 5. Natuurlijke omgeving: De stad is omgeven door prachtige natuurlijke landschappen, waaronder bossen, parken en meren, die studenten de mogelijkheid bieden om te ontspannen en outdoor activiteiten te ondernemen.


Tips van de zoon en zijn vriendin van een vriendin van mij die hier gestudeerd hebben en zijn blijven wonen:


"Op de oude markt kun je leuk daghappen tegen een studentenprijsje (~15eu), de friends is een leuke kroeg om vrijdag-/zaterdagavond te borrelen, proeflokaal België is leuk om op eerste dinsdagen van de maand te pubquizen en om door de weeks te borrelen en een spelletje te doen en de paddys is leuk om uit te gaan (wel 21+). Ook leuk om te combineren met poolen en nachos bij the bridge (heel goed op social deal, 9eu met 4 pers.) En als student moet je ooit de Grolsch brouwerij tour gedaan hebben.


Universiteit Twente

De Universiteit Twente, gelegen in Enschede, is een vooraanstaande technische universiteit die bekend staat om haar innovatieve aanpak en multidisciplinaire benadering van onderwijs en onderzoek. Enkele kenmerken van de Universiteit Twente zijn:

 1. Focus op technologie en engineering: De universiteit biedt een breed scala aan opleidingen op het gebied van technologie, engineering en toegepaste wetenschappen, waardoor studenten worden voorbereid op uitdagende carrières in deze sectoren.

 2. Ondernemerschap en innovatie: De Universiteit Twente moedigt ondernemerschap en innovatie aan door middel van diverse programma's, ondersteunende faciliteiten en samenwerkingen met industrieën en start-ups.

 3. Internationale gemeenschap: De universiteit trekt een diverse gemeenschap van studenten en medewerkers aan uit de hele wereld, waardoor een internationale en interculturele leeromgeving wordt gecreëerd.

 4. Campusleven: De campus van de Universiteit Twente is levendig en biedt tal van faciliteiten voor studenten, zoals sportcentra, bibliotheekvoorzieningen, studentenverenigingen en diverse eetgelegenheden.

 5. Onderzoek van hoge kwaliteit: De universiteit staat bekend om haar hoogwaardige onderzoek op verschillende gebieden, variërend van nanotechnologie en biomedische technologie tot duurzaamheid en sociale wetenschappen.


5 Leeuwarden: historische charme en moderne faciliteiten

Leeuwarden is uniek als studentenstad vanwege de combinatie van historische charme en moderne faciliteiten die het biedt. De stad heeft een levendige studentengemeenschap met een diverse mix van nationaliteiten. Wat Leeuwarden echt onderscheidt, is de sterke focus op het behoud van cultureel erfgoed, wat resulteert in unieke evenementen en festivals gedurende het hele jaar.


Waarom zou je als jongere nu in Leeuwarden willen studeren?


 1. Levendige studentengemeenschap: Leeuwarden heeft een bruisende studentengemeenschap met veel activiteiten en evenementen die speciaal zijn gericht op studenten. Je zult snel nieuwe mensen ontmoeten en vrienden maken.

 2. Betaalbare huisvesting: In vergelijking met grote steden in Nederland, zoals Amsterdam of Utrecht, zijn de huurprijzen in Leeuwarden veel betaalbaarder voor studenten. Dit betekent dat je meer geld overhoudt voor andere leuke dingen.

 3. Culturele hoofdstad van Europa: In 2018 was Leeuwarden de Culturele Hoofdstad van Europa, wat heeft geleid tot een bloeiende culturele scene in de stad. Er zijn veel musea, galerijen, theaters en culturele evenementen waar je van kunt genieten.

 4. Fietsvriendelijke stad: Leeuwarden is een fietsvriendelijke stad met goed ontwikkelde fietspaden. Dit maakt het gemakkelijk en betaalbaar om je door de stad te verplaatsen en alle hotspots te ontdekken.

 5. Prachtige natuurlijke omgeving: Leeuwarden ligt in de provincie Friesland, die bekend staat om zijn prachtige landschappen en waterwegen. Je kunt genieten van fietstochten door de Friese weilanden of ontspannen aan de meren in de buurt.

 6. Veelzijdigheid aan opleidingsmogelijkheden: Leeuwarden herbergt verschillende hogescholen en universiteiten, waardoor er een diverse selectie van studierichtingen beschikbaar is. Of je nu geïnteresseerd bent in kunst, wetenschap, technologie of iets anders, er is voor elk wat wils.

De volgende tips voor leuke plekken kreeg ik van mijn neef en zijn vrienden:

Leuke borrel plekjes om samen met je vrienden naar toe te gaan: Fellini city lounge, Sophias, Grand Café Fire, de Dikke van Dale en Grand café de Walrus.


Op het ruiterskwartier heb je meerdere kroegen zoals café de Kantelaar, de Nachtwacht, Doele bar, café de Ouwe Stoep en Mango Lounge.


Kortom, Leeuwarden biedt een geweldige mix van studentvriendelijke voorzieningen, een levendige cultuur en een prachtige omgeving, waardoor het een fantastische stad is om te wonen en te studeren.


Hogeschool Stenden, de hogere hotelschool en Rijksuniversiteit Groningen, locatie Leeuwarden

Hogeschool Stenden, gevestigd in Leeuwarden, staat bekend om haar internationale oriëntatie en innovatieve benadering van onderwijs. De hogeschool biedt een breed scala aan opleidingen, waaronder business, hospitality, toerisme, onderwijs en techniek. Stenden staat ook bekend om haar nauwe samenwerking met het bedrijfsleven, wat studenten waardevolle praktijkervaring biedt.


De Hogere Hotelschool in Leeuwarden, onderdeel van Hogeschool Stenden, heeft een uitstekende reputatie opgebouwd in de horeca-industrie. Studenten worden getraind in alle aspecten van hospitality management en krijgen de kans om stages te lopen bij gerenommeerde hotels en resorts over de hele wereld.


De Rijksuniversiteit Groningen heeft ook een locatie in Leeuwarden, waar het onderwijs en onderzoek aanbiedt op het gebied van onder andere taalkunde, sociale wetenschappen en gezondheidswetenschappen. De universiteit staat bekend om haar academische excellentie en internationale uitwisselingsprogramma's, waardoor studenten een breed scala aan mogelijkheden hebben om hun horizon te verbreden.


Conclusie

Hoewel Wageningen, Tilburg, Eindhoven, Enschede en Leeuwarden misschien niet de meest voor de hand liggende keuzes zijn voor studenten, bieden ze wel een unieke ervaring die het ontdekken waard is. Verken deze steden met een open geest en ontdek de verborgen schatten die ze te bieden hebben!


Doe dit bijvoorbeeld door eens samen met je ouders naast de open dag ook eens een dagje de stad te verkennen, huur een fiets en bekijk de leuke plekjes of blijf er eens een nachtje slapen. Je zult zien dat deze steden als studentenstad ook echt iets te bieden hebben. Zeker als de studie van jouw voorkeur in één van deze steden is. En misschien veranderd je blik op de 5 minst populaire steden van Nederland.


Weet jij nog niet wat en waar je zou willen studeren en kunt je wel wat hulp gebruiken? Met een studiekeuze bootcamp® heb je in slechts 4 uur, meer zelfinzicht, een persoonlijke studie top 5 en een concreet studiekeuze actieplan.


Neem nu contact met mij op voor meer informatie of plan een afspraak.


Lees ook mijn blog over de populairste studenten steden.jongeren die chillen
Studenten tijdens een pauze

114 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page