top of page
  • Foto van schrijverViviana Poort-Lerant

Belangrijke data voor je studiekeuze proces: Laat geen kansen liggen

Bijgewerkt op: 29 okt. 2023


Het eindexamenjaar is al best stressvol voor leerlingen

Zit je dit jaar in je examenjaar, dan komt er een hoop op je af. Je eerste SE weken staan voor de deur, je ProfielWerkStuk (PWS) vraagt veel tijd en energie, en de nodige deadlines stapelen zich op. Als klap op de vuurpijl moet je ook nog bedenken wat je na de middelbare school wilt gaan doen. Een uitdaging van jewelste!


Waar te beginnen?

Voor je het weet zijn er belangrijke deadlines voor het aanmelden van je studie. Maar wacht even, heb je al open dagen bezocht, meegelopen, of afspraken staan voor proefstuderen? Heb je met mensen gesproken die een bepaald beroep uitoefenen of de studie doen die jou interessant lijkt? Het is lastig genoeg met al je andere "verplichtingen" zoals sport, vrienden, feestjes en je bijbaantje. Dus, hoe pak je dit aan?


Zet de belangrijkste data in je agenda

Hoogste tijd om de belangrijkste data voor je studiekeuzeproces voor jou op een rijtje te zetten. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je geen belangrijke kansen laat liggen. Hier zijn enkele data die je niet mag vergeten:


15 januari - Aanmelddatum voor een numerus fixus studie

Als je van plan bent om je in te schrijven voor een studie met een numerus fixus, is het belangrijk om te weten dat de uiterste aanmelddatum op 15 januari ligt. In de meeste gevallen mag je je al per 1 oktober inschrijven. Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten en informatie bij de hand hebt om op tijd je aanmelding te voltooien.


1 februari - Mogelijkheid tot instromen bij sommige studies

Sommige studies bieden de mogelijkheid om ook op 1 februari in te stromen. Kijk op de website van de studie van jouw keuze of deze mogelijkheid bestaat.

Als je wilt stoppen met je studie, doe dit dan vóór 1 februari. Als dit de eerste keer is voor je dan geldt de 1 februari-regeling.


1 april - Deadline voor aanmelden mbo studie

Als je overweegt om een mbo-opleiding te volgen, dan moet je je aanmelden vóór 1 april. Inschrijven bij een mbo opleiding doe je rechtstreeks bij de opleiding zelf. Je mag je voor meerdere opleidingen tegelijk inschrijven. Dat geeft je nog even de tijd om de juiste keuze te maken.


15 april - Bekendmaking uitslag numerus fixusstudies

Als je hebt gekozen voor een studie met een numerus fixus, is dit de dag waarop de uitslagen bekend worden gemaakt. Houd deze datum in de gaten en bereid je voor op de mogelijke volgende stappen, afhankelijk van het resultaat. Wordt je ingeloot? Fantastisch, dan mag jij in september starten met jouw studie. Uitgeloot? Dat is zo ontzettend verdrietig. Kijk dan gauw naar de alternatieven voor jouw numerus fixus studie. Je hebt nog de tijd tot 1 mei om je voor een alternatief in te schrijven.


1 mei - Aanmelden voor studies zonder numerus fixus hbo en wo

Voor studies zonder numerus fixus aan hogescholen (hbo) en universiteiten (wo) is de aanmelddeadline 1 mei. Zorg ervoor dat je je tijdig aanmeldt. Voor sommige studies geldt een studiekeuzecheck. Meld je je vóór 1 mei aan, dan is het advies dat hieruit naar voren komt, slechts een advies. Meld je je na deze datum aan, dan wordt het een bindend advies en kan de opleiding jouw toelating weigeren. Ook hier mag je je voor maximaal 4 studies tegelijk inschrijven. Je hebt dan nog even de tijd om goed na te denken over de juiste studie. Vergeet je niet uit te schrijven voor die studies die je niet gaat doen! Je krijgt anders gewoon de rekening van allemaal.


1 september - Formele start van het studiejaar

Op 1 september begint het officiële studiejaar voor de meeste studenten. Zorg ervoor dat je alles hebt geregeld voor een vlotte start, van huisvesting, tot studiefinanciering tot benodigde studiematerialen. En schrijf je in voor de introductieweek, bij jouw studentenstad, voor een leuke start en kennismaking met jouw nieuwe stad en studiegenoten.


1 oktober - Deadline voor restitutie van lesgeld

Als je in augustus of september bent gestart met je studie en om welke reden dan ook besluit te stoppen vóór 1 oktober, kom je mogelijk in aanmerking voor restitutie van je lesgeld. Dit is een belangrijke datum om te onthouden, mocht je van gedachten veranderen.


1 januari - deadline stoppen met je studie om volgend jaar dezelfde studie te kunnen doen

Misschien voel je de bui al hangen, je gaat je minimaal te behalen studiepunten voor dit jaar niet meer halen. Je hebt bijvoorbeeld een moeilijke start gehad, wist niet precies hoe je moest studeren, bent lid geworden van een studentenvereniging (en ja dat kost enorm veel tijd), moest wennen aan het op kamers wonen of om andere redenen.

Als je denkt dat het je dit jaar niet meer gaat lukken, maar je jouw studie wel leuk vindt en graag af wilt maken in de stad en aan de instelling waar je nu studeert, dan kun je je vóór 1 januari uitschrijven. Je mag je dan volgend jaar weer voor dezelfde studie inschrijven. Ben je na deze datum, dan mag je je de komende 3 jaar niet opnieuw voor deze studie aan deze instelling aanmelden.


Conclusie

Het jaar van je examen is een uitdagende periode, maar met een goede planning en bewustzijn van deze belangrijke data, kun je je studiekeuzeproces soepeler laten verlopen. Zorg ervoor dat je de juiste stappen onderneemt en geen waardevolle kansen laat liggen. Je toekomst ligt in jouw handen, en deze data kunnen je helpen om een weloverwogen keuze te maken voor je vervolgopleiding. Veel succes!


En kom je er toch niet helemaal uit, heb je hulp nodig bij het maken van jouw studiekeuze? Meld je dan aan voor een studiekeuze bootcamp® bij mij. Neem dan contact met mij op via 0650690304 of mail: viviana@kies-advies.nl

studiekeuzegidsen
Belangrijke data voor jouw studiekeuze

39 weergaven

Comments


bottom of page