top of page
  • Foto van schrijverViviana Poort-Lerant

Twijfelen over je Studiekeuze? Geen stress!

Sta jij voor die ene mega-belangrijke keuze en zit je met de handen in het haar over welke studie je moet kiezen? Relax, je bent echt niet de enige! In deze blog gaan we niet alleen de redenen achter die twijfels uitpluizen, maar krijg je ook superpraktische tips om die optimale studiekeuze te maken. Plus, geheimpje : een studiekeuze bootcamp® kan je mega veel motivatie en zelfinzicht geven, om meteen met jouw studiekeuze aan de slag te gaan.


Redenen voor Twijfel bij Studiekeuze

De twijfel voor jouw studiekeuze kan om verschillende redenen toeslaan. Wat zijn de veel voorkomende redenen:


1. Externe Druk

Groepsdruk van vrienden, ouders, en de maatschappij kan behoorlijk aan je knagen.

Tip: Laat je niet gek maken en volg je eigen intuïtie.


2. Angst voor de foute keuze

Die angst om een mega-fout te maken kan verlammend werken.

Tip: Besef dat fouten maken bij het proces hoort, en hey, je leert er van!


3. Gebrek aan Zelfkennis

Als je geen idee hebt wie je bent en wat je écht wilt, dan komt die twijfel als een tsunami.

Tip: Doe wat persoonlijkheidstests en denk na over je interesses en doelen. Waar wordt jij nu echt blij van en krijg je energie van. Waar ga jij van stralen.


4. Keuzestress

De overvloed aan studiekeuzes kan je hoofd doen tollen. Er komen ieder jaar nieuwe studies bij, studies krijgen een nieuwe naam, veranderen iets van inhoud of verdwijnen uit het aanbod etc.

Tip: Maak een lijst van waar je in uitblinkt en wat je interessant vindt, dan zie je het bos weer door de bomen.


Hoe die twijfels te verslaan

Nu weet je waar die twijfels vandaan komen, maar hoe kom je er vanaf?

1. Praat eens met een professional

De decaan, jouw mentor of een professionele studiekeuze adviseur kan je helpen jouw talenten en interesses te ontdekken en samen kunnen jullie op zoek gaan naar de perfecte studie.

2. Kies voor een Studiekeuze Bootcamp®

Overweeg eens om een studiekeuze bootcamp® te doen. Hier boost je in slechts 4 uur je zelfinzicht en heb je na afloop je concrete eigen studiekeuzes op tafel in een mooie top 5!

3. Voordelen en nadelen lijstje

Maak een lijstje met de voors en tegens van elke studieoptie om zo een weloverwogen beslissing te nemen. In de studiekeuze bootcamp® werken we met de "college comparison tracker", Een handig excel overzicht met gerichte vragen over jouw voorkeurs-studies.

4. Chatten met (mede)studenten

Praat eens met studenten die al de studierichting volgen die jij in gedachten hebt. Zo krijg je een kijkje in hun studentenleven.

Studiekeuze Bootcamp: Jouw weg naar zekerheid

Een studiekeuze bootcamp® kan je al in 4 uur tijd een enorme dosis zelfinzicht geven. Zo kan je jouw persoonlijke top 5 studiekeuze samenstellen en een concreet studiekeuze actieplan opstellen. Dat geeft rust, richting en duidelijkheid en motivatie om er meteen mee aan de slag te gaan.

Conclusie

Nu je de redenen voor je twijfels kent en de juiste stappen hebt om die aan te pakken, kan je vol zelfvertrouwen die ene, juiste studiekeuze maken. Onthoud, twijfelen is heel normaal, maar met de juiste tips en inzichten kan jij de beste beslissing maken voor je toekomst. En vergeet vooral niet: een studiekeuze bootcamp® is het overwegen waard voor extra zekerheid en helderheid in je studiekeuzeproces. Jij kan dit, succes!

Jongere die wil studeren
Studente


6 weergaven

Comments


bottom of page