top of page

Studiekeuze voor neurodiverse jongeren: tips voor ouders

Het kiezen van een passende  studie is voor veel jongeren een enorme uitdaging. Dit wordt in veel gevallen nog ingewikkelder wanneer jouw kind neurodivers is, zoals bij AD(H)D of autisme (ASS). Ook hoogsensitieve, hoogbegaafde jongeren, maar ook jongeren met dyslectie en/of dyscalculie hebben vaak moeite met het vinden van de juiste studie. Dit kan leiden tot frustratie, twijfel en besluiteloosheid. Hieronder bied ik inzicht in hoe je jouw kind kunt ondersteunen bij deze belangrijke beslissing.

De studiekeuze uitdaging voor neurodiverse jongeren (AD(H)D en ASS)

Wanneer jouw kind zich regelmatig afvraagt “Welke studie past bij mij?”, dan help ik de juiste studie kiezen voor een neurodivers kind! Lees verder voor meer informatie. Neurodiverse kinderen voelen zich vaak ‘anders’. Wat andere jongeren makkelijk vinden, kan voor hen moeilijk of angstaanjagend zijn. Dit maakt hen onzeker en bemoeilijkt de studiekeuze. Ik benader neurodiversiteit vanuit een positief standpunt en ga met een jongere op zoek naar taken die hem of haar juist door zijn of haar diagnose motiveren. Ik heb zelf twee neurodiverse kinderen en heb al meerdere kinderen begeleid in de afgelopen jaren. Door middel van een studiekeuze bootcamp® help ik op gestructureerde wijze de juiste studie kiezen voor een neurodivers kind. Hierdoor heb ik een goed zicht op studies die passen bij deze kinderen.

Hoogbegaafdheid en studiekeuze

Hoogbegaafde kinderen hebben vaak uiteenlopende interesses en talenten, wat het vinden van een passende studie lastig maakt. Vaak denk we bij hoogbegaafdheid aan kenmerken als opvallende intellectuele en sociale vaardigheden, een hoog IQ (hoger dan 130), een uitstekende fijne motoriek, een brede interesse, creativiteit, een zeer goed geheugen​, doorzettingsvermogen, ​goed kunnen omgaan met oudere kinderen. Vaak zijn hoogbegaafde kinderen ook erg gevoelig. Wat speelt bij jouw kind? En hoe kun je daarbij de juiste studie vinden?

Er zijn steeds meer studies die goed aansluiten bij hoogbegaafden. Het onderwijs verschilt ook per instelling. Ik help graag bij het vinden van een passende studie top 5.

Belangrijke factoren bij de studiekeuze

Bij het kiezen van een studie zijn verschillende factoren van belang:

  • Passie en interesse zijn cruciaal. Een studie moet aansluiten bij de interesses van jouw kind om de kans op succes te vergroten.

  • Breng de sterke en zwakke punten van jouw kind in kaart. Kies een studie die aansluit bij de sterke punten en rekening houdt met de uitdagingen. Dat betekent ook dat we kijken naar welke vakken wel en welke jouw kind niet makkelijk af gaan en waarom.

  • Ondersteuning en begeleiding zijn essentieel, vooral voor neurodiverse en hoogbegaafde jongeren. Kijk welke ondersteuning de opleidingen bieden.

  • Met de jongere kijk ik ook naar de toekomst: wat zijn de carrièremogelijkheden na de studie? Zijn er genoeg banen in het vakgebied? Steeds meer bedrijven staan op voor personeel met een neurodiverse achtergrond. Als loopbaanspecialist (en gecertificeerd bij Noloc) weet ik welke bedrijven daar specifiek voor open staan en hun werkklimaat daarvoor aanpassen. 

Hoe ondersteun ik mijn kind?

Er zijn verschillende manieren om jouw kind met autisme, AD(H)D of hoogbegaafdheid te ondersteunen bij de studiekeuze:

  • Praat open en eerlijk met jouw kind over zijn of haar interesses en uitdagingen. Begrijp wat jouw kind motiveert.

  • Als Studiekeuze Bootcamp® Adviseur kan ik waardevolle inzichten en advies bieden bij de studiekeuze.

  • Bezoek samen open dagen en laat ze naar meeloopdagen gaan om een beter beeld te krijgen van de studies en instellingen.

Conclusie

Het kiezen van een studie kan uitdagend zijn, vooral voor neurodiverse jongeren of jongeren die hoogbegaafd of hoogsensitief zijn. Door rekening te houden met de passies, sterke en zwakke punten van jouw kind en door de juiste ondersteuning te bieden, kun je hen helpen bij het maken van een weloverwogen keuze. Of het nu gaat om hoogbegaafdheid, AD(H)D of autisme, er zijn talloze mogelijkheden en ondersteuning beschikbaar om jouw kind te helpen de juiste studie te vinden. Blijf betrokken, luister naar jouw kind, en maak gebruik van de beschikbare middelen om hen te begeleiden naar een succesvolle toekomst.

Neem contact op

Ben je benieuwd naar wat ik voor jouw kind kan betekenen? Aarzel dan niet en neem contact met mij op. Ook kun je gerust al jouw vragen aan mij stellen! Ik ben telefonisch bereikbaar op 0650690304, daarnaast kun je mij 24/7 bereiken via WhatsApp en e-mail. Wil je jouw kind direct inschrijven? Maak dan gebruik van mijn inschrijfformulier.

bottom of page